Snoezelen is de samentrekking van twee woorden: snuffelen (actief spelen, ontdekken, voelen) en doezelen (rust, geborgenheid, relaxatie). Snoezelen is het stimuleren van verschillende zintuigen door een combinatie van muziek, lichteffecten, trillingen, tastmateriaal en geuren om zo de communicatie tussen begeleider en personen met een handicap te verbeteren.

Snoezelen is vooral gericht op het leggen van contact tussen mensen, het creëren van een veilig leef- en leerklimaat, het stimuleren van gevoelens en eigenwaarde, het bieden van ontspanning en een algemeen welbevinden te bereiken bij de snoezelaar. Het karakteristieke van snoezelen is dat prikkels bewust selectief worden aangeboden, vertrekkende vanuit de interesses van de snoezelaar. Deze prettige zintuigelijke ervaringen worden aangeboden in een veilige, warme en rustige omgeving.

Snoezelruimte

Kando heeft een volledig uitgeruste snoezelruimte met een actief en een ontspannend gedeelte. De ruimte wordt regelmatig vernieuwd en uitgebreid. De snoezelruimte bevat een rustige ruimte met waterbed met bijpassende beelden en muziek, een actieve ruimte met o.a. het ballenbad, een theaterruimte met podium, een visuele ruimte en een voelhoek. Verder vind je er ook een muziekwand, een interactieve vloer en tal van snoezelmaterialen.

Je vindt onze snoezelruimte in ’t Mankement, Noorderlaan 4 in Zellik. Je kan de snoezelruimte reserveren op 02 466 77 82 of snoezelruimte@kando.be. 

Ben je lid van Kando, dan betaal je 4 euro per persoon of 7 euro per gezin. Ben je (nog) geen lid van Kando betaal je 6 euro per persoon of 10 euro per gezin. Het gezinstarief is geldig voor gezinnen met maximum 3 kinderen.

Snoezelkoffers

Je kan ook thuis snoezelen met de Kando-snoezelkoffer, boordevol snoezelmateriaal, zoals een tentje dat je kan inrichten als geborgen snoezelruimte. Verder vind je hierin ook een projector met mooie beelden, snoezelmuziek, geurende eendjes, prikkelende balletjes, rinkelende belletjes, …
De snoezelkoffer geeft je de mogelijkheid om thuis, in een vertrouwde omgeving, te ontdekken wat snoezelen kan betekenen voor jou of je kind.

Wil je meer weten over snoezelen? Wil je tips krijgen hoe je een snoezelsessie kan begeleiden of thuis kan snoezelen? Of hoe je zelf snoezelmateriaal kan maken? Neem dan contact op met de medewerkers in je Kandopunt. We helpen je graag op weg.

Ook de brochure ‘Snoezelen voor doe-het-zelvers zet je op weg. Je kan deze brochure bestellen bij onze partner Gezin en Handicap vzw.