Leven met een handicap

Terug naar website

"What doesn’t kill you makes you stronger. Het is voor mij nog altijd een dagelijks zoeken naar dat evenwicht tussen aanvaarding van de realiteit en wat ik nog wil en kan realiseren, veranderen, hoe klein ook." - Rudi Reyners 
Lees zijn volledige verhaal

Wegwijs in het zorglandschap

Hoe vraag ik een tegemoetkoming aan? Welke hulpmiddelen worden terugbetaald? Wat is een persoonsvolgend budget? Hoe vraag ik dit aan? Je vindt de antwoorden op al je praktische vragen bij Kando.

'Levend verlies'

Prof. dr. em. Manu Keirse is klinisch psycholoog, doctor in de geneeskunde en de autoriteit in België en Nederland als het om verdriet, verlies en de laatste levensfase gaat. Hij introduceerde de term ‘Levend Verlies’ om de levenslange rouw aan te duiden, die je ervaart wanneer jijzelf of een naaste, getroffen wordt door een chronische ziekte of handicap. Het gaat over het verdriet dat altijd kan oplaaien, verwacht of onverwacht en dat soms verergert door de jaren heen.

Hij schreef heel wat interessante boeken, zoals ‘Vingerafdruk van verdriet’, ‘Helpen bij verlies en verdriet’, … Ook nam hij deel aan een zeer interessant webinar over ‘levend verlies’ bij chronische ziekte.

Lotgenotencontact

In contact komen met anderen die een soortgelijke ervaring delen, kan voor velen heel zinvol zijn. Je kan bij elkaar terecht met je bezorgdheden, vragen, tips en tricks.

Bij Trefpunt Vlaanderen vind je contactgegevens van zelfhulpgroepen terug. Vrijwilligers nemen er het voortouw om lotgenoten met elkaar in contact te brengen, meestal rond een specifieke handicap of problematiek.

Mobiele begeleiding

Je kan eventueel mobiele begeleiding opstarten om met jou te werken rond verschillende thema’s, waaronder aanvaarding van je handicap en psycho-educatie, zoals kennis en inzicht over je handicap, de problematiek leren kennen en ontdekken wat er goed werkt voor jou en wat minder goed werkt, zelfinzicht, patronen leren herkennen en oplossingen zoeken, hoe leer je je handicap een plek geven in je leven, enz.

De mobiele begeleiding kan je opstarten via Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH). RTH is bedoeld voor alle mensen met (een vermoeden van) een handicap. Per jaar heb je recht op 8 RTH-punten die je kan inzetten om handicap specifieke zorg in te kopen.

Als je mobiele begeleiding wil opstarten via RTH, betaal je per sessie 0,22 punten + een persoonlijke bijdrage van €6,34. Van je 8 punten kan je dus 36 sessies mobiele begeleiding per jaar volgen.

Wil je meer info over RTH of zoek je een aanbieder mobiele begeleiding? Neem contact op met Kando.